Menü
 
Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
A Brassai Elméleti Líceum

 

A kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum 

Kolozsvár legrégebbi középfokú iskolája a XVI. század közepe táján, a reformációval kezdődő szellemi és vallási küzdelmek légkörében született. Izabella királynőnek - Szapolyai János özvegyének - 1557-ben kiadott alapító parancsa: „Királyi adomány vagyok, ennek az iskolának és a szegényeknek az öröksége, (...) aki ezt  más célra fordítja, az töröltessék az élők könyvéből és az emberek emlékezetéből. Az úrnak 1557. esztendejében”.

Az iskola felekezeti hovatartozás szerint először lutheránus, aztán református, majd 1568-tól unitárius. Első rektora, az unitárius egyház alapítója Dávid Ferenc (1510–1579) volt.

Az évszázadok során az iskola, tanárai és diákjai nehéz küzdelmet vívtak a fennmaradásért:

- 1693-ban a katolicizmusnak kedvező hatalom áthelyeztette az óvári épületből a Főtéri templommal szembeni épületekbe.

- 1718-ban innen a Belső-Magyar (később Kossuth Lajos) utcába került.

- 1780-1806 közötti években ezen a területen épült fel az ugynevezett. "régi kollégium" amelynek oszlopos kapujára az iskola jelmondatát írták: Musis et virtutibus (A muzsáknak és erénynek)

A régi kollégium legnépszerűbb professzora, az iskola legismertebb személyisége Brassai Sámuel (1797–1897) volt. A neves tudós a kollégium igazgató-tanáraként a régi kollégiumot Erdély egyik legkitűnőbb oktatási intézményévé fejlesztette.

A XIX. század végére a fejlődő kollégium régi épülete már szűknek bizonyult. Nagylelkű adakozók, valamint a magyar államsegély lehetővé tették egy új kollégium felépítését. Az új iskola Pákei Lajos (1853–1921) tervei szerint épült meg, a 130 helységet magába foglaló épület 1901 szeptemberében nyitotta meg kapuit.

Az épületben az 1948-as államosításig unitárius Papnevelő Intézet, Főgimnázium és Elemi Iskola működött.

Az előcsarnok bal- és jobboldali falán fekete márvány emléktábla hirdette az építtetők nevét. Itt állt két carrarai fehér márvány fülkében a két nagy adományozó Berde Mózes (1815–1895) és Brassai Sámuel mellszobra. A díszteremben 15 reliefes portré neves unitárius személyiségeket ábrázolt, köztük Dávid Ferenc vallásalapítót, János Zsigmondot, Erdély első unitárius fejedelmét, Bölöni Farkas Sándor írót, utazót, Kriza János püspök-költőt.

1948 augusztusában az un. tanügyi reform a felekezeti iskolákat - így az Unitárius Kollégiumot is – megszüntette. Az év őszétől az iskolában állami gimnázium kezdte meg működését, mely az 1-es számú Magyar Fiúközépiskola nevet kapta.

Az 1956-os magyarországi forradalomnak Erdélyben is súlyos következményei voltak. A romániai tisztogatások és koncepciós perek megtizedelték az iskola tanári karát, több kiváló pedagógust meghurcoltak, bebörtönöztek, elbocsátottak.

A diktatúra éveiben az alma matert fokozatosan megfosztották magyar jellegétől.

Az 1950-es években az előcsarnok márvány emléktábláit letakarták.

1957-ben, az iskola alapításának 400 éves évfordulóján, az intézmény felvehette Brassai Sámuel nevét.

1963-ban megtiltották annak használatát, Berde Mózes és Brassai Sámuel mellszobrait eltávolították, a díszteremben lévő unitárius személyiségek reliefjeire román és magyar írok portréit tették.

1968-ban, a politikai életben rövid enyhülési időszak következett, ekkor az iskola újra viselhette a polihisztor nevét, Berde és Brassai mellszobrai visszakerültek eredeti helyükre.

Az 1986-os esztendő különösen szomorú volt az iskolához kötődők számára: a hatalom leparancsolta az iskola faláról a régi érettségi tablókat.

1989-es változásokat követően az iskola fokozatosan visszaszerezte magyar jellegét, elméleti középiskola rangját, az unitárius egyház megindította teológiai osztályait.

Újra megteremtődött annak a lehetősége, hogy az iskola folytassa a történelmi múltjából fakadó feladatát: az egymást követõ magyar diáknemzedékek szellemi arculatának formálását.

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2005-12-23
 
G-Mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Naptár
2017. Április
HKSCPSV
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

ÚJ!!! Kérdõasztrológia oktatás DÍJMENTESEN, tanácsadás BECSÜLET KASSZÁS alapon!    *****    Blogger Közösség Facebookon a szerkesztõknek (ismerkedés, vélemények, tanácsok) - Csatlakozz :)    *****    Szeretnék titeket egy játékra hívni,semmi mást nem kell tenned,csak ez a weboldalon jellentkezni: jegvirag.gportal.hu    *****    Keress pénzt ingyen! Napi 2-4 dollár!    *****    Bidista.com    *****    Leighton Meester - Infók és érdekességek Leighton új sorozatáról - Gossip Girl - Leighton Meester - Cikkek, érdekességek    *****    Rendszeres havi stabil jövedelmet biztosító internetes otthoni munkák!    *****    A nemrég nyílt új oldalon még egyelõre nincsen sok dolog, de azért már találsz pár olvasnivalót! Gyere nézz be hozzánk!!    *****    MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB DEMI LOVATOVAL FOGLALKOZÓ HONLAPJA! NAPONTA FRISSÜLÕ HÍREK, CIKKEK, KÉPEK! DEMI LOVATO HUNGARY!    *****    Adóbevallás - hamarosan közeledik az adóbevallás határideje Május 22    *****    Családi pótlék utalás 2018    *****    Brutal Wonderland~ Álarcoshölgy blogja. #kritika #graphics #cikkek #filmek #webkritika #érdekességet katt katt    *****    "Egyetlen döntés, és szabad lehetsz." Magyarország egyetlen Tobias Eaton/Négyes rajongói oldala! Nézz be! :)    *****    BOOKFANCLUB -> A könyvek birodalma elvezet a képzelet csendes világába! <- BOOKFANCLUB    *****    Húsvéti játékok! Gyere, és játssz velünk te is! Húsvéti játékok! Gyere, és játssz velünk te is! Húsvéti játékok!    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Kvízverseny - Nyeremények - Charmed - Itnerjúk - Cikkek - Érdekességek - Charmed - Bûbájos    *****    NFfriend! Két különc lány youtube csatornája. Gyere less be és ha van kedved iratkozz fel! Puszi    *****    Silhouette FRPG - Érdekel a szerepjáték? Szereted a The Vampire Diariest vagy a The Originalst? Kattints!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE!    *****    ketkes.com